La Bollosa i el seu cercle de llacs

Alçada màxima de la ruta:

2.240 metres

Descripció breu:

Curta però bonica sortida per l’entorn del gran llac de la Bollosa. El punt de sortida és a l’aparcament situat sota mateix de la resclosa d’aquest llac embassat. Comencem a pedalar per la pista que travessa en baixada el gran pla de Les Bones Hores i aviat la deixem per enfilar-nos per un pendent sense camí que ens puja a dalt el Serrat de les Llebres. Un cop arribem a aquest gran altiplà, que és una immensa zona de pastura molt poc concorregut per excursionistes, el travessem en direcció nord fins arribar al primer estany, el Sec, el voltegem i sense cap dificultat arribem al següent, el Llat en el que no ens podem perdre la visita a la curiosa cabana dels germans Aymar situada a la seva riba nord. El deixem i continuem pedalant per corriols ben marcats i per zones de pastura fins que assolim l’estany Llong. El voregem per la seva riba esquerra i ens enfilem fins que assolim el camí del Carlit. A partir d’aquí entrem a la zona més concorreguda i visitada d’aquest cercle lacustre. Estem al costat de l’estany de la Vallell. Ara pedalarem una bona estona acompanyats de força excursionistes. Passarem per l’estany de Les Dugues i baixarem, després de passar unes passeres que travessen uns aiguamolls, fins a l’estany del Viver on deixarem el camí principal i voltarem un tram d’aquest estany en direcció nord. Ara comença el tram més aventurer de la ruta. Sense camí, travessant un esclarissat bosc de pi negre amb alguns aiguamolls i una bonica llacuna, anirem baixant fins assolir el camí que discorre per la riba dreta del gran estany de la Bollosa. El seguim en direcció nord fins arribar a la passera de la Grava per on creuarem el riu Tet. Ara seguirem pujant per un ben marcat camí per mig de zones de pastura, creuarem una segona palanca i aviat trobarem les traces d’una precària pista utilitzada pels pastors. La seguim fins a l’indret conegut com el Corrals del Llaret. Un majestuós i pintoresc pi negre mort és el punt de referència per trobar l’inici del sender cap a l’estany d’Auda al que ens dirigim. És un sender que presenta algun tram tècnic però que és del tot ciclable i amb molt bones panoràmiques sobre la carena del Carlit i els Perics. L’estany d’Auda queda amagat al vessant oest del Mont Llaret i també és molt pintoresc. El deixem fent una curta pujada i acabem fent un descens per un sender molt marcat però pedregós que ens portarà a la carretera d’accés a la Bollosa. Per acabar haurem de fer un quilòmetre i escaig en pujada fins assolir de nou el punt de sortida a la resclosa de la Bollosa. És una ruta en que cal tenir un bon sentit de l’orientació i seguir el track correctament doncs hi ha força trams que es fan camp a través. També cal tenir en compte que a l’època estival la pista de la Bollosa està barrada al pas dels vehicles.

Àrea geogràfica:

Inserta aquí la zona geogràfica de la ruta

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 98%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges