El Montpuis pel Sarrat de Pomaròla

Alçada màxima de la ruta:

2.275 metres

Descripció breu:

Curta però intensa ruta per uns indrets força desconeguts del Mijaran. La ruta surt de l’aparcament del poble de Casau. Entrem al poble i agafem el primer carrer que s’enfila a l’esquerra. Sortim del poble per un ample camí que puja paral·lel al barranc de Casau. Aviat el creuem per un pont i continuem pujant per un empinat camí empedrat que poc a poc es va fent més estret i s’endinsa al bosc. Després d’una dura pujada surt a la pista deth Santet. La seguim un centenar de metres i la tornem a deixar per continuar pujant pel vell camí. Arribem a una clariana al mig del bosc on trobem un abeurador amb una font de raig. Recomano proveir d’aigua doncs durant la pujada no en trobarem cap més. Continuem pujant pel camí vell per dins d’una espesa avetosa. Dura pujada fins que tornem a sortir a la pista que ara ja no deixarem. La seguim de pujada quasi uns 3 quilòmetres fins que trobem una cruïlla. Hem de seguir per la pista de l’esquerra. La pista segueix en direcció sud força planera i fins hi tot en algun tram baixa una mica. Grans panoràmiques sobre el Mijaran i les muntanyes de La Tuca i el Sarrahèra. Després d’uns 2 quilòmetres arribem a una nova cruïlla. Deixem les pistes i comencem a pujar per un desdibuixat corriol que s’enfila pels prats. Estem a l’inici del sender del Sarrat de Pomaròla. És un sender que a mida que anem pujant es fa més marcat. Trobarem trams de fort pendent però si es té bona preparació física és del tot ciclable. Passarem pel costat de la cabana des Comets, en força bon estat. Seguim pujant tot superant diferents graonades i sempre pel llom de la serra. Les panoràmiques cada cop més dilatades. Davant nostre, tancant el paissatge tenim el murallam de la Serra del Montpuis. Davant nostre ens queda la Passada d’Auba amb els cims del Montpuis a la dreta i el Tuc de Cuènques a l’esquerra. El pendent ara es suavitza i el sender s’endinsa a la clotada de la Pleta des Clòts d’Anherà on hi trobarem una altra cabana però aquesta força abandonada (no té porta). Hi passem pel costat i ens anem apropant a la base de la clotada on trobarem una bassa. A partir d’aquí cal començar a remontar els prats del vessant dret fins assolir el llom de la serra on hi trobarem un ben marcat camí que fent diferents zigazagues ens portarà fins dalt la collada. Si sabeu trobar el camí correcte és quasi tot ciclable. Som a la Passada d’Auba. Panoràmiques excel·lents sobre els massís de la Maladeta. Seguim en direcció sud i arribem sense cap dificultat al cim del Montpuis que tenim a tocar. Estem al punt més alt de la ruta. Per la seva estratègica situació ens regala unes grans panoràmiques als quatre vents. Impressionant!!. Un cop ben amarats d’aquestes belles panoràmiques iniciem el descens pel cap de la serra en direcció nord fins assolir ràpidament el collet deth Santet de Casau on hi trobarem una altra cabana, aquesta utilitzada pels pastors. A partir d’aquí seguirem una de les rutes del centre de BTT de l’Aran (pal indicador). Iniciem per una portelleta l’inici de la baixada cap a les pastures de Gèles. En el primer tram el camí no és massa marcat però no té pèrdua si seguiu les marques del gps. Passareu pel costat de la derruida cabana de Naut. a partir d’aquí el camí ja torna a ser molt marcat. Passareu pels Clòts de Gèles, una bonica raconada de pastura a la falda oest del Montcorbison. Al mig d’aquesta clotada heu d’estar amatents al gps atès que cal davallar per un camí que fa una zigazaga i que va a entroncar amb el camí que prové de Gèles. Un cop el trobeu caldrà pujar un tram molt bonic per dins d’un bosc caducifori fins a sortir de nou a les àmplies àrees de pastura de Gèles. El camí planeja força fins arribar a Rocaguda on gira de vessant i s’encara cap a l’est tot travessant els Clòts de Rocaguda i arribant a la Pleta des Anhèts on hi trobareu una cabana i un abeurador amb una font. Ara ja entrem a una zona molt més humanitzada. Seguim baixant per senders molt fressats fins arribar a la Bassa d’Oles, indret molt pintoresc i concorregut. Aquí hi arriba una pista asfaltada que nosaltres no seguirem. Sota de l’aparcament comença el sender que puja des de Casau. El seguirem en forta baixada creuant vàries vegades aquesta pista asfaltada fins que trobarem un pal indicador que ens ajudarà a trobar l’inici de la baixada final que al començament no està massa fressada. Finalment després de baixar 1 quilòmetre arribarem de nou a Casau per la part alta del poble. El creuem pels seus estrets carrers i sortirem de nou a la plaça de l’entrada del poble on acabarem aquesta interessant ruta. Cal advertir que és una ruta exclusiva per fer amb e-bike. En cas de boira no us hi aventureu. La majoria de ruta passa per trams de prats alpins sense massa referències visuals. Tampoc us l’aconsello en èpoques humides. Hi ha trams de pujada empedrats que poden ser molt perillosos i difícils de superar si estan molls.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges