Port del Comte integral i senders del Codó

Alçada màxima de la ruta:

2.388 metres

Descripció breu:

Llarga ruta que s’inicia al veïnat de Vilamantells, a Guixers. L’inici ja es força tècnic atès que l’itinerari segueix el camí ral entre Sant Llorenç de Morunys a Solsona. Es tracta d’un sender força exigent amb algun pas una mica tècnic. Un cop s’arriba al revolt de Fenerals en seguim un altre que ens porta fins a l’àrea recreativa del Codó. Aprofitem per arribar-nos al mirador que ens ofereix unes panoràmiques espectaculars sobre la Vall de Lord. Al passar per Coll de Jou aprofitem per esmorzar amb una ració de xurros amb xocolata que comprem a una curiosa xurreria que està instal·lada en aquest indret. A partir d’aquí iniciem la pujada cap el Querol per pistes i senders. Arribem a una pista barrada al pas de vehicles motoritzats, la seguim fins que s’acaba i tot seguit iniciem la pujada per un dret sender que en poca estona ens porta als prats dels Urdiets i a la Coma Sant Grau. Ja som quasi dalt de la serra. Ara només ens cal arribar-nos fins al final del telecadira del Querol i pujar al proper mirador. Grans panoràmiques cap a llevant i cap el sud. Albirem des del Puigmal fins a les planúries de la Segarra i l’Urgell. A partir d’aquí carenegem per aquesta allargada serra amb ondulacions suaus. Passem per l’arrecerada i amagada Coma Sentinella i pugem sense massa dificultat fins el cim de Les Morreres. És un gran mirador. Llàstima de la pantalla de telecomunicacions que hi ha emplaçada en aquest cim. Des d’aquest punt de llevant a ponent podem observar des de les muntanyes del Ripollès fins al Montsec de Rúbies passant pel Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat. Deixem el cim i baixem per un curt corriol a la part superior del gran Pla de Bacies que travessem de sud a nord fins arribar al proper Portell del Llop. Creuem la pista i ens enfilem per un bonic sender que es dirigeix cap el Coll de Tancalaporta. Abans d’arribar-hi comencem a pujar per uns pendents pedregosos i sense camí en direcció cap a Les Pedrusques. Dura pujada. Quan arribem a dalt d’aquesta arrodonida carena ja albirem la carena del Pedró dels Quatre Batlles cap el nord. Estem pedalant a més de 2300 metres d’alçada en direcció al Cap de Les Pedrusques. Sembla talment que estiguem al mig d’un desert de pedra. Revoltem la Coma Condesa fins a situar-nos a la base del cim al que pugem per un tècnic però no massa complicat sender. Trobem les traces d’una pista utilitzada pels pastors i arribem sense cap dificultat al Pedró dels Quatre Batlles, punt culminant del massís del Port del Comte. Per la seva situació geogràfica és una de les millors talaies de Catalunya. Al nord bona part del Pirineu, des del Turbon i el massís de la Maladeta fins el Puigmal i entre llevant, sud i ponent totes les serres pre-pirinenques i les serralades pre-litorals. Uns plafons amb la toponímia de les muntanyes ens ajuden a identificar-les. Seguim pedalant en direcció nord per les traces de la pista però aviat les deixem per pujar, sense camí, al següent cim, la Tosa Pelada. Aquest és el cim més situat al nord de la serra i ofereix unes noves panoràmiques sobre les valls de La Vansa i Tuixén i també sobre l’allarga Serra del Cadí. Iniciem una ràpida i divertida baixada per un corriol amb marques de pintura blava que amb pocs minuts ens porta fins a Prat Llong on hi ha una curiosa cabana de pastors. Està força ben arranjada. Aquí aprofitem per fer una aturada i menjar una mica. Ara ja iniciem el retorn. Primer passem per la font d’Arderic, pugem fins el coll de l’Estivella i pel Prat de l’Orri baixem fins el Clot de la Vall. Seguim algunes pistes d’esquí fins arribar a l’aparcament del Sucre. Travessem tota la urbanització i anem a buscar el sender conegut com el Matxo Mort que ens porta fins al mas de Les Barraques. Seguim baixant per senders fins el Collet Blanc on trobem el camí moliner de Canalda a La Coma. És un caminet força planer que el seguim una bona estona en direcció a ponent fins que arribem al Pla de La Cort on el deixem per baixar a buscar la carretera de Sant Llorenç a Coll de Jou. La seguin uns dos-cents metres i la deixem per iniciar la baixada final passant pel Clot d’en Cabana, les Censades i pel Pla de Xiula arribem de nou al punt de sortida, la casa rural de Cal Marti situada al veïnat de Vilamantells. En definitiva una ruta molt variada en la que cal una bona forma física i tècnica. Tot l’esforç quedarà àmpliament recompensat amb les grans i variades panoràmiques que trobarem durant tot el recorregut. Per la seva duresa és molt aconsellable dur-la a terme amb una e-bike. Però comte amb el consum. Us caldran un mínim de 900w.

Àrea geogràfica:

Serra del Port del Comte i la Vall de Lord

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 98%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges