El Costabona i el Roca Colom, senders d’alçada

Alçada màxima de la ruta:

2.506 metres

Descripció breu:

Es tracta d’una ruta circular que recorre els senders de les parts més altes de l’entorn d’aquests cims. El punt de sortida és al costat de la pista que comunica Espinavell amb Setcases, concretament al Clot de la Font de Fra Joan, molt a prop de la Collada Fonda. Iniciem la ruta baixant per la pista en direcció a Setcases però ben aviat la deixem per seguir la pista, barrada al pas de vehicles motoritzats, que ens porta fins el refugi Jaume Farré. A partir d’aquí iniciem una dura pujada per terreny herbat per la Serra de la Balmeta fins assolir Collades de Dalt. A partir d’aquí el pendent encara s’accentua i hem d’anar a trobar un sender que transversalment ens portarà fins el Coll del Pal. A partir d’aquí un còmode corriol, molt fressat ens endinsa tot planejant a la bonica Coma del Tet. Passem per les fonts d’aquest riu i trobem un curiós monument anomenat Monument de les Flautes. Es tracta d’un curiós enginy que quan fa vent sona amb diferents tons. El seu motiu és per recordar un desgraciat accident ocorregut l’any 1978 en que per aquests tocoms hi varen perdre la vida tres excursionistes. Arribem a la Portella de Rojà on hi ha un petit refugi. Des de darrera del refugi iniciem la pujada per un corriol de bon passar fins assolir l’altiplà de la Mort de l’Escolà. A partir d’aquí i fins a la Portella de Morens resseguirem un molt marcat i fàcil corriol que força planerament transita pel vessant nord dels diferents cims que a la tornada anirem assolint. És un tram força ràpid i còmode que en el seu darrer tram segueix les marques del GR-11.6 Quan arribem a la Portella de Morens deixem el GR i sense camí anem pujant pels extensos glevers en direcció sud a buscar el cim de Coma Ermada al que hi arribem sense massa complicació. Grans panoràmiques de la zona d’Ull de Ter amb els cims del Gra de Fajol i el Bastiments en primer terme. Seguim carenejant i assolim fàcilment el Pic de la Llosa. Travessem l’altiplà de Roques Blanques i baixem a la Portella de Concròs on retrobem les marques del GR que seguim per pujar al cim culminant de la ruta, el Roca Colom (2506 m.). D’aquest cim seguim en direcció sud-est a buscar l’ampli Coll del Pal situat al vessant occidental del Costabona que hi pugem per un fressat sender i en el seu tram final fent diferents llaçades per guanyar el pendent. Aquest és el cim més conegut i potser el més panoràmic malgrat no ser el de més altura. Finalment iniciem un ràpid descens d’uns 550 metres de desnivell pel fil de la carena sud que ens porta fins a la pista, molt a prop de la Collada Fonda. És una ruta bastant exigent pel que fa a les rampes que cal superar però molt panoràmica i tranquil·la en les seves parts més altes. Destaco les grans panoràmiques que ens ofereix. Des del golf de Roses a llevant fins el Carlit i els Perics cap el nord. A ponent tindrem sempre properes les muntanyes del cercle d’Ull de Ter destacant el Gra de Fajol i el Bastiments. Hem consumit uns 450w per dur-la a terme. Ara, agafeu-vos aquesta data únicament com orientativa.

Àrea geogràfica:

Pirineu oriental

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 98%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges