El Pic de la Colilla i el Tossal Bovinar

Alçada màxima de la ruta:

2.842 metres

Descripció breu:

Amb aquest itinerari descobrirem uns cims molt poc concorreguts situats entre el refugi dels estanys de La Pera i la Tossa Plana de Lles. El punt de sortida i arribada l’he situat al refugi de Cap de Rec on hi trobarem un bon servei d’avituallament. Iniciem la ruta pedalant còmodament per una de les pistes d’esquí de fons d’aquesta estació. Sortim a la pista principal que passa pel refugi de Pradell i arriba a la zona de Pollineres. Pugem fins el refugi dels estanys de la Pera per la pista. Des del refugi refem uns 200 m. la pista i agafem el sender que es dirigeix a l’estany gran de la Pera. Sense acabar d’arribar a la seva vora comencem a pujar pel pendent per anar a buscar els Clots del port de Perafita. Els creuem i seguim pujant per l’ampla vall que tenim al davant en direcció a llevant. Anem pujant fent amples llaçades i aviat arribem a l’amagada coma de Sirvent on trobarem el darrer rierol en aquest tram de pujada. Val la pena aprofitar-lo per refrescan-se abans de la pujada final. Aquesta pujada tampoc presenta una dificultat excesiva i, buscant les millors traçades assolirem el cim del Pic de la Colilla o dels Estanyols des del que gaudirem d’unes excel·lents panoràmiques sobre la vall del Madriu i del cordal de muntanyes de Pessons, Montmalús i Envalira. D’aquest cim destaca el seu suau pendent sud amb l’escarpat i vertical vessant nord. Un cop visitat anem a buscar el proper collet que ens separa del Tossal Bovinar que ens queda al sud-est. Hi arribem fàcilment. Un cop al collet l’accés cap aquest tossal si el volem fer sense perdre alçada és complicat pels blocs de pedra que hi ha en un bon tram. Per tant preferim fer un curt descens per voltar per sota aquest tram de roques granítiques. Passem força bé i remuntem el pendent oest del Tossal bobinar fins assolir el cim sense massa dificultat. Aquest cim, malgrat tenir alguns metres més que l’anterior, per la seva situació, no té les panoràmiques del de La Colilla. En canvi tenim millor panoràmica cap al vessant de Setut i la Tossa Plana de Lles que ens queden cap a llevant. Un cop visitat aquest segon cim anem a buscar la propera portella de Coma Extremera. Un cop hi arribem tenim davant nostre una forta baixada. Hem de baixar a l’amagada Coma Extremera superant un desnivell d’uns 100 metres. Aquí farem els primers metres a sobre la bici però aviat haurem de baixar amb molta precaució baixats de la mateixa. Aconsello baixar pel flanc dret que és menys pedregós i una mica herbat. Amb paciència arribarem aviat al fons de la clotada. Som a Coma Extremera. Seguim pedalant per aquest allargada coma en direcció sud. Aquí tornarem a trobar un rierol d’aigua fresquíssima. Aquesta coma a la part final fa una graonada que haurem de baixar buscant els millors passos que ens portarà a la Bassota de Setut. D’aquí cap a llevant veurem el sender que cal remuntar per anar a buscar l’extens Pla de les Someres i baixar pel camí de la Tossa Plana fins al refugi de Pradell. Un cop al refugi retornem a Cap de Rec seguint el bonic sender num.18 de la xarxa de senders de la Cerdanya. Especificar que quan hem fet la ruta des de la Bassa de Setut vàrem baixar directes seguint el curs del riuet i ens vàrem equivocar atès que no hi ha camí i el terreny està ple de neret i bosc de pi negre. Sota cap concepte no hi baixeu. Seguiu el corriol cap el Pla de les Someres tal com marca el track. Dit això, aquest és una ruta magnífica de pujada amb una e-bike. La baixada presenta dos trams inciclables, la baixada de la portella de Coma Extremera i la baixada als planells on hi ha la Bassota de Setut. Si us mentalitzeu d’aquests dos trams, la resta és una ruta per gaudir-la a fons.

Àrea geogràfica:

Cerdanya

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 90%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges