El santuari i la serra de Montgrony

Alçada màxima de la ruta:

2.056 metres

Descripció breu:

El punt de sortida és al costat de la carretera entre Castellar de n’Hug i el Coll de la Creueta, prop del dipòsit dispensador de sal. Als pocs metres iniciem la pista on hi ha l’indicador de Sant Joan de Cornudell, ermita encimbellada a la que hi arribem en pocs minuts. Seguim per la pista, ara barrada al pas de vehícles de motor, fins arribar a Can Torre i posteriorment a la collada del mateix nom. Estem seguint les marques del GR-3. En aquesta collada s’acaba la pista i s’inicia un boni corriol que revolta la clotada de Clots de Meians, un bonic indret. El sender surt al Collet de Meians, prop de la casa del mateix nom. A partir d’aquí baixem per la pista que hi dóna accés fins trobar la pista principal del Santuari de Montgrony. La seguim fins arribar-hi. Sorprenent indret. El santuari es troba arrapat a la roca encinglerada. Hi ha també un hostal amb una plaça amb grans panoràmiques. Un cop visitat aquest singular indret, refem un curt tram de pista fins a trobar una cruïlla a la dreta que seguim. Es tracta de la pista que es dirigeix cap a Planoles. La pista puja fort. Passem a tocar del refugi de les Planelles i abans d’arribar al coll Roig la deixem per seguir per una pista secundària que es dirigeix cap els Rasos d’en Camps i que fineix a la font dels Ocells. A partir d’aquí per un bonic corriol arribarem a l’àmplia Coma Ermada i el seu coll situat entre els cims de La Covil al sud i el Costa Pubilla al nord. Per un ample llom herbat i fent zigazagues pugem al cim del Costa Pubilla, el cim emblemàtic de la Serra del Montgrony. Grans panoràmiques als quatre vents. A partir d’aquest cim anem carenejant passant pel Roc dels Llamps, amb visita a un antic i amagat búnquer, baixant a l’àmplia collada de La Bona, pujant pel mig d’extenses zones de pastura al Cap de l’Emperadora, tornant a baixar al coll de Remoló i pujant finalment al cim del Pedra Picada que més que un cim és una extensa planúria herbada clapejada de pins negres. Evitant el camí, que passa per dins d’un espès bosc, revoltem pel vessant de ponent aquest cim i arribem a la collada de les Fontetes on deixem el fil carener i iniciem la baixada en direcció oest fins que trobem una gran bassa a l’indret de les Fontetes. Aquí ja trobem una pista que seguirem fins arribar a la carretera en el punt on hi ha el dipòsit de la sal. Farem uns centenars de metres de carretera i arribarem de nou al punt de sortida. Són uns 23 km i uns 1000 metres de desnivell. El consum ha estat d’uns 375w. encara que aquesta dada és únicament orientativa. Qualifico la ruta de difícil per les dures rampes que cal superar a les parts més altes de la ruta. A part d’això el camí és tot ciclable i ofereix grans panoràmiques.

Àrea geogràfica:

Ripollès-Berguedà

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 100%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges