Els cims a l’entorn del Pla de Beret

Alçada màxima de la ruta:

2.516 metres

Descripció breu:

Panoràmica ruta pels voltants de l’extens Pla de Beret a la Val d’Aran. El Pla de Beret és una de les zones de pastura més extenses del Pirineu. A l’estiu hi acull milers de caps de bestiar sobretot de vaques i cavalls. Les seves pastures sempre verdes amb rierols d’aigua per tots els racons degut a una climatologia humida i fresca per la influència del clima atlàntic el fan propici per acollir tot aquest bestiar. En canvi a l’hivern, quan el clima es torna hostil, la neu hi fa acte de presència ben aviat degut a la seva alçada. Llavors les seves faldes es converteixen en llargues pistes d’esquí que fan les delícies dels practicants d’aquest esport. Doncs amb aquests ingredients us proposo una ruta amb e-bike per aquestes contrades. El punt de sortida el situo el gran aparcament de l’estació de d’esquí. Iniciem la ruta pujant per la pista de servei de l’estació que es dirigeix cap a les Arròques de Macià. Forta pujada per començar. Quan arribem a un collet ens desviem cap a era Pleta de Macià, passem pel costat de la cabana i aviat trobarem els petits i amagats Estanhs dera Sèrra. Un cop visitats tornem a la pista que puja molt fort seguint les pilones d’un remuntador. Arribem al Tuc de Costarjàs (2337 m.). És molt panoràmic sobre la val del riu Unhòla amb Bagergue als nostres peus. Ara ens endinsem per una zona força solitària i poc coneguda, l’indret des Clòsos. Anirem pedalant per catifes d’herba on només trobarem alguns carreranys fets pel bestiar. Terreny de cèrvols i ossos. He quedat sorprès pels nombrosos ramats de cèrvols que he pogut albirar. Arribarem al Cap des Clòsos (2418 m.). Cim de panoràmiques excel·lents. Els nostres peus la vall de Parros amb els estanhons des Closos. Més enllà el Tuc de Parros i el Mauberme. Si mireu el vídeo tindreu unes panoràmiques espectaculars a vista de dron. Continuem pedalant plàcidament fins el Tuc de Pedescauç (2374 m.), un simple altiplà sobre el Pla de Beret al que hi tornem a baixar per immenses pales herbades. Tornem a ser a l’aparcament. Ara comencem la segona part de la ruta que és molt més exigent. Anem a fer la pujada al Tuc deth Dossau seguint les pistes d’esquí. Duríssima pujada. Amb 3,4 km. hem de superar un desnivell de 640 m.!!. Quan arribem al cim haurem assolit el sostre de la ruta (2516 m.). Ara per una bona pista de servei arribem ràpidament al Coret de Marimanha, una altra vall molt amaga i salvatge. Més cèrvols. Seguir baixant fins trobar el final del telecadira deth Clòt der Os. Aquí trobarem un camí balissat que per un bon sender ens portarà fins els amagats estanhs deth Clòt der Os. Val la pena fer-hi una visita. LLoc solitari al vessant nord del Tuc de Beret. Retornem pel mateix camí d’anada fins el telecadira i allí trobem l’inici d’un dels circuïts de descens amb BTT. El seguim i ens baixarà, desprès de moltes corbes pel mig dels prats, fins el nucli de Beret i l’aparcament. És un bon final per aquesta ruta que us ajudarà a descobrir paratges amagats de gran bellesa i molt poc coneguts. Espero que si algun dia us decidiu a fer-la en gaudiu tant com ho he fet jo.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges