Naut Aran: Prüedo-Porèra-Vaquèira

Alçada màxima de la ruta:

2.050 metres

Descripció breu:

El punt de sortida és l’aparcament del poble d’Arties. Començo a pedalar pel costat de la central hidroelèctrica i aviat m’endinso a la val de l’arriu Valarties. Fins al pònt deth Ressèc pujo per una pista asfaltada. Davant tinc el vessant nord del majestuós Montardo. A l’arribar al que queda dels antics barracons deth Ressèc deixo la pista deth Pontet de Rius i començo la pujada per la de Loseron. Aviat la deixo per seguir pujant pel sender del bòsc de Loseron (marques del GR-11) que s’endinsa en una majestuosa avetosa. Després d’un tram molt bonic, es surt del bosc ja al mig de les extenses pastures de Loseron, al costat de l’arriu Rencules. Creuem el riu per una nova i sòlida passera i aviat deixem el sender per pujar pel mig dels prats fins trobar la pista de Prüedo. La seguim, deixant aviat el desviament de Montcasau a la dreta i còmodament arribem a l’altiplà de Prüedo on aconsello fer una visita a la seva abundosa font situada a pocs metres de la pista i molt a prop de les dues cabanes. Gran panoràmica sobre el vessant est del Montardo. Seguim pedalant per aquest altiplà de prats de pastura, al peu del piramidal Tuc de Salana fins que arribem al punt més alt de la ruta on deixem la pista i iniciem la baixada cap a la Coma de Montaner. És molt habitual trobar alguna fita de pedres en el punt on comença aquest sender. És un sender no massa clar al començament malgrat estar senyalitzat com un PR. El gps en el seu primer tram és gairebé imprescindible. S’arriba al fons de la clotada i es baixa sempre pel seu llit per un corriol bastant evident. Un bon tros avall es troba una pista secundària que ens porta fins a la pista asfaltada d’Aiguamòg. La seguim a la dreta fins arribar al Pònt des Banhs on prenem la pista de l’esquerra que ens pujarà fins els plans de Porèra. Seguiu el track per visitar la petita cabana i el curiós fenomen càrstic que hi ha molt a prop consistent en la desaparició de l’aigua del riuet sota una roca. Visitat aquest bonic indret, seguiu per corriols de bestiar i camp a través pel mig d’extenses zones de pastura fins enllaçar amb el marcat sender que baixa cap a la Val de Ruda. Es tracta d’una baixada força còmode malgrat que presenta algun pas una mica tècnic. Compte amb la baixada final abans de la cabana deth Corrau de Ruda, és molt dreta i llarga. Un cop a la cabana ja trobem la cruïlla de pistes de la val de Ruda. Seguir per la de la dreta que ens porta a creuar l’arriu Garona de Ruda i pujar fins a la carretera C-28 que creuem per iniciar la pujada per un molt marcat sender que ens puja fins a les pistes d’esquí de la muntanya de Vaquèira. Arribem a la urbanització de Tanau, a mitja pujada del Plan de Beret. Seguim un tram de pujada per aquesta carretera fins que trobem la pista que baixa a Bagergue. És l’antiga pista d’accés al Plan de Beret. Hi comencem a baixar amb grans panoràmiques sobre el Naut Aran. A mitja baixada la deixem per seguir per un sender que al principi no és massa marcat però que de seguida es converteix amb un camí molt fressat. Estem baixant cap el Clòt des Hormiguers. És un sender que fa unes marrades molt boniques abans d’endinsar-se en un frondós bosc d’avellaners i que ens porta fins a la part superior de Salardú a l’indret de l’inici de la carretera de Bagergue que la deixem per baixar al petit poble d’Unha. El creuem i pel Camin Reiau baixem a Gessa i finalment, per aquest bon camí, arribem de nou a Arties al mateix punt on hem iniciat l’excursió. No vulgueu córrer i gaudiu de l’espectacle natural.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges