Pic de Coma d’Or

Alçada màxima de la ruta:

2.826 metres

Descripció breu:

Curta però magnífica ruta d’alta muntanya per la zona fronterera entre la Cerdanya i l’Arieja. Ruta circular amb punt de sortida al coll de Puymorens (1920 m.). Del coll anem a buscar l’allargada vall de la Coma d’en Garcia. Hi pugem una bona estona seguint una pista ramadera fins que s’acaba. Llavors un ben marcat sender es va redreçant fins assolir la Portella d’en Garcia (2534 m.) Des d’aquesta portella ja albirem el nostre objectiu, el Coma d’Or, que vist des d’aquest punt sembla infranquejable. Seguim ara baixant cap a l’àmplia collada de la Portella de Cortal Rossó. Enfonsat a la seva drets queda la coma on hi ha emplaçat l’estany de Coma d’Or que hi passarem a la tornada. Ara seguim pujant per un ample i força pendent herbat que el superem sense cap dificultat fent àmplies llaçades. Tot seguit el terreny s’aplana i pedalem una bona estona força còmodament fins que arribem a la base del cim on el pendent es torna a redreçar. Cal afrontar aquest darrer tram amb decisió i força. Nosaltres, tret d’algun curt tram, l’hem fet tot pedalant fins arribar al coll que separa els dos cims del Coma d’Or, el nord i el sud. Nosaltres pugem al sud sense cap dificultat, el nord és del tot inciclable. És un dels cims més alts de la contrada (2826 m.) i per la seva situació gaudim de grans panoràmiques. Cap a llevant el massís de Carlit i als nostres peus el gran estany, amb resclosa, de Lanós., cap el sud els cims de Coll Roig i el Punxó, cap a l’oest tot el recorregut que hem fet en primer terme i més a la llunyania les muntanyes andorranes a l’entorn del port d’Envalira. Cap el nord el pirineu francès de l’Arieja. Deixem el cim i refem el camí fins a la Portella de Cortal Rossó. Arribats a aquest indret baixem cap el sud a trobar l’estany de Coma d’Or que el voregem per la dreta seguint un bon camí. A la sortida d’aigües seguim per un sender que comença a baixar suaument i que, amb algun tram de certa dificultat, ens porta a la Portella de Lanós, coll que separa la vall de Lanós amb la de Cortal Rossó. Continuem baixant. El primer tram és de bon fer però a mida que anem baixat el sender presenta alguns trams inciclables fins arribar al canal que porta l’aigua procedent de la presa de Lanós. Com que és un canal cobert amb peces de formigó hi pedalem molt còmodament fins que s’acaba en una edificació reguladora. En aquest punt ja trobem la pista que no deixarem fins a l’arribada tot resseguint l’allargada vall de Cortal Rossó que en la seva capçalera ofereix uns plans amb aiguamolls força bonics. Després de passar pel costat de la modesta cabana de Cortal Rossó arribem de nou a la Coma d’en Garcia on trobem la pista que ens porta de nou al coll de Puymorens on acabem la ruta. Malgrat ser un ruta curta en quilometratge (no arriba a 20 km.), és molt recomanable per a tots aquells que es vulguin iniciar en aquesta bonica modalitat del cicle alpinisme. Hi trobaran uns terrenys molt variats i amb grans panoràmiques.

Àrea geogràfica:

Pirineu francès (Arieja)

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges