El Puigpedrós, el sostre de la Cerdanya

Alçada màxima de la ruta:

2.915 metres

Descripció breu:

Ruta d’alta muntanya que puja fins el cim del Puigpedrós amb 2915 m. Sortim de l’aparcament de l’estació d’esquí nòrdic de Guils-Fontanera. De seguida ens desviem per seguir la pista barrada al pas de vehicles motoritzats que es dirigeix cap Els Clots. La pista s’acaba a la clotada de la Font Negra. Ara ve el tram més complicat i perdedor de la ruta. Indispensable seguir el track. Pugem un centenar de metres clotada amunt sense camí i en desviem fent un flanqueig per un corriol ple de bàlecs que ens obliga a fer-lo a peu. Són uns dos-cents metres molt lletjos però que no podem esquivar per enlloc. Un cop superat aquest escull ja ens trobem al llom de la Serra de la Tosa. Comencem a pujar, sense camí, pel llom d’aquesta serra. Passem pel costat del Roc de l’Àliga i aviat arribem e l’extens Pla de la Tosa on trobarem unes quantes mulleres. Abans d’arribar el turó de la Tosa ens desviem a l’esquerra i anem pujant per terreny aglevat i sembrat de pedres de granet fins arribar al Puig Farinós que no arriba a ser ni un cim. És una minúscula elevació del terreny en mig del Pla dels Enpedrats. Té un vèrtex geodèsic i fronterer. Seguim pedalant es direcció oest i flanquegem pel vessant nord el Pedró de la Tosa. En aquest tram trobarem una mica de corriol. Al fons ja veiem el nostre objectiu, el Puigpedrós. Abans però haurem de travessar la gran esplanada del Planell de Campcardós on hi ha la Font Bevedor. El paisatge és immens i corprenedor. Un cop travessada aquesta extensa planúria iniciem la darrera pujada cap el cim. No hi ha camí però no té pèrdua. Tenim l’objectiu davant i una gran pala aglevada per pujar per on vulguem. Si seguiu el track pujareu força bé. Només els darrers cent metres són una mica més complicats però si es té una bona tècnica s’arriba pedalant fins el cim. Al ser el cim més alt de la contrada ofereix unes panoràmiques espectaculars. A la llunyania cap a ponent i nord observareu la Maladeta, la Pica d’Estats, el Montsent de Pallars entre d’altres. Cap a llevant el Canigó, Collroig, Madrès i el Canigó. Finalment cap el sud els Puigmals, Puigllançada, La Tosa, el Moixeró i el Cadí. Iniciem la baixada. El primers metres coincideixen amb la pujada però de seguida agafem direcció sud-est i ja trobem les fites del clàssic camí de pujada. Ràpidament arribem a les Molleres de Puigpedrós on és fàcil trobar bestiar pasturant. Seguim baixant amb alguns trams força pendents però amb un camí molt marcat fins que arribem al Coll de les Molleres, un coll herbat molt xamós. Aquí el camí s’encaixona per una torrentera. Compte que baixa fort. Fins que trobem un molt marcat sender transversal. És el GR-11 que provinent dels Engorgs es dirigeix al refugi de Malniu. El seguim a l’esquerra i aviat arribem els plans de Malniu. Travessem una cleda i arribem a l’estany Sec també anomenat Tarterès. Un bonic i pintoresc indret que segons l’època és possible que el trobem curull de turistes. Està ben ve al costat del refugi de Malniu on tindrem l’opció de fer un avituallament. Ara seguim de baixada durant quasi dos quilòmetres per una pista en molt bon estat fins que trobem una cruïlla. Seguim a l’esquerra en pujada. Després d’un quilòmetre deixem la pista principal per una de secundària que s’inicia, en baixada, a la dreta. La seguim i després de creuar una rasa la deixem per enfilar-nos per una zona de pastures amb traces de vehicles tot terreny. Forta pujada pel mig dels prats fins arribar als extensos Plans de la Feixa. Un cop dalt de la carena seguim per una pista secundària en direcció a llevant fins arribar de nou a les instal·lacions de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera. Nosaltres vàrem necessitar aproximadament uns 600w de bateria i pel nostre nivell és ciclable més del 95%. Si us agrada al cicloalpinisme no deixeu de fer-la. Segur que us satisfarà. Ara bé tingueu en compte el tram dels bàlecs que és molt lleig però curt.

Àrea geogràfica:

Cerdanya

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 97%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges