Llívia-Finestrelles-Puigmal de Segre-Ribera d’Er

Alçada màxima de la ruta:

2.843 metres

Descripció breu:

Excursió circular que voltant el Puigmal de Llo puja fins el coll de Finestrelles i ascendeix als dos cims que configuren el Puigmal de Segre i el Puigmal de Segre petit. La pujada fins el Pla de La Creu es fa per una còmoda pista que puja fent llaçades tot passant pel refugi Camí de Núria. A partir del Pla de la Creu s’inicia una pujada per un bon sender que guanya alçada per dins d’un bosc de pi negre fins assolir el coll de Segalera. El sender ressegueix el vessant est de la Tossa d’Er fins sortir a l’extrem nord dels prats alpins ja a la carena nord del Puig de Coma Dolça. Seguim pedalant per un molt fressat sender que es decanta cap a la clotada de la Coma Dolça on trobem a sobre el camí el Clot de la Verge. Lloc on durant la guerra civil es va amagar la talla de la verge de Núria. Revoltem aquesta clotada i arribem sense dificultats a la següent on trobem la font del Segre en un indret molt bonic i als peus del vessant nord del Puigmal de Segre. Seguim pedalant en direcció est i ja veiem davant nostre l’ampli coll de Finestrelles. Aviat passem per un curiós forat excavat a la roca que té la finalitat de refugi en cas de mal temps. A partir d’aquí el sender presenta certa dificultat amb alguns passos que caldrà fer a peu. La pujada final al coll és una mica complexa. No pel camí, que és molt fressat i sense dificultat però si pel fort desnivell i pel terreny esmicolat que fa perdre l’adherència de les rodes al pedalar. Durant un curt tram (uns 50 metres) ens veurem obligats a empentar la bici. Un cop assolit el Coll de Finestrelles s’obre un panorama totalment nou. Cap el sud podem albirar tot el conjunt d’edificacions de Núria, cap a l’est l’alterós cim de Finestrelles i cap el nord tota la Cerdanya francesa als nostres peus. Ara seguim en direcció oest pel fil de la carena per un ben marcat i fàcil corriol. Després de passar algun curt tram amb certa dificultat assolim el cim del Puigmal de Segre (2843 m.). Grans panoràmiques als quatre vents. Podem observar perfectament tota l’Olla de Núria des del Balandrau fins el Puigmal d’Er passant pel Torreneules, el Noufonts, l’Eina i el Finestrelles. La baixada d’aquest cim té un primer i curt tram que l’haurem de fer baixats de la bici però aviat podrem tornar a pujar-hi i fer tot el tram de pujada fins el Puigmal petit de Segre pedalant. La vista des d’aquest cim bessó és la mateixa que té el seu germà. A partir d’aquí abandonem el fil de la carena i iniciem la baixada cap el vessant nord en direcció al coll del Puigmal de Llo al que hi arribem sense cap dificultat. Un cop aquest coll iniciem una baixada llarga i vertiginosa cap el fons de la vall de la Ribera d’Er. Els primers metres no són ciclables però aviat podrem gaudir d’una baixada espectacular des de dalt de la bici. Un cop arribem al fons de la vall ja trobem les pistes d’accés a les instal·lacions de les pistes d’esquí de Puigmal que ja fa uns anys que estan aturades. El retorn fins a Llívia l’hem fet seguint el camí de l’aigua i pel mateix recorregut de l’inici de l’excursió. En definitiva, una ruta espectacular però que requereix un bon nivell tècnic i físic per a poder-la gaudir. No cal dir que en cas de temps insegur amb boira o pluja millor oblidar-se’n i esperar un dia amb la meteo ben favorable.

Àrea geogràfica:

Cerdanya francesa

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "invalid_grant",
  "error_description": "Token has been expired or revoked."
}
See here for documentation.