Port d’Envalira-Tossa de Siscaró-Roc Meler

Alçada màxima de la ruta:

2.819 metres

Descripció breu:

Exigent i molt panoràmica ruta per una de les zones més elevades i desconegudes d’Andorra. El punt de sortida és el port d’Envalira. Des d’aquest punt es puja per una bona pista fins l’ampli pic del Maià amb unes antenes properes de telecomunicacions. Seguim ara baixant per la pista fins a l’extens Collet d’Ortafà. Aviat la pista s’acaba i es converteix en un ben marcat sender que en direcció nord es dirigeix fins el Port Dret que separa les valls de Sant Josep a l’est de la de Siscaró al nord oest. Anem seguint sempre pel cap de la carena, fent algun petit flanqueig i aviat arribem al primer cim, el Cap del Port. Pel vessant nord tenim als nostres peus l’estany de les Canals Roges i una gran panoràmica. Baixem per un tram una mica tècnic a buscar el proper coll i ja enfilem la pujada, primer fent un flanqueig una mica tècnic i després per una gran pala herbada que fa de bon pujar, al cim més alt de la ruta que és el Tossal del Cap de Siscaró (2819 m.). No cal dir que tenim unes grans panoràmiques als quatre vents. A partir d’aquí pedalem una bona estona per sobre dels 2800 metres i passant per diferents collets assolim fàcilment els cims de La Cabaneta (2818 m.) i el Roc Meler (2811). A partir d’aquest cim iniciem la baixada en direcció a llevant encara pel fil de la carena fins arribar al cim secundari del Cap de la Cometa del Forn (2691 m.). Continuem carenejant encara un curt tram fins que trobem un gran pedró que és el punt de canvi de direcció. A partir d’aquí seguim baixant en direcció sud per una àmplia pala herbada sense camí. És força de bon baixar perquè podem fer llaçades prou amples. Com a punt de referència a mitja baixada trobarem una curiosa estació meteorològica. Quan el pendent s’aplana ens desviem en direcció oest a buscar el fons de l’amagada clotada de la Cometa del Forn on trobarem les marques blanques i vermelles, força escadusseres, d’un GR. Travessem aquesta clotada per un corriol que fa de bon seguir fins arribar a l’escull principal de la ruta, la pujada al coll de la Portella. Es tracta d’un tram d’uns dos-cents metres totalment inciclable i amb un pendent considerable que en el cas de les e-bikes es necessari l’ajuda d’un company per poder pujar la bici. Adverteixo que és un tram molt complicat i que si no es va mentalitzat pot convertir la sortida en un calvari. Un cop superat aquest escull per un bon sender, amb les marques del GR, ens porta sense cap dificultat fins el refugi de la Portella on hi arriba una pista forestal. A partir d’aquí es segueix la pista que puja fins el collet d’Ortafà i seguint la pista de l’inici de la ruta es retorna al port d’Envalira. En resum, és una ruta extraordinàriament panoràmica però que té l’escull de la pujada a la Portella. Si us mentalitzeu que trobareu aquest tram complicat la resta de la ruta la gaudireu moltíssim. Això sí, cal que si us hi atreviu que considereu que teniu un nivell físic i tècnic adequat per superar-lo. Per les rampes que cal superar és una ruta molt adequada per fer amb una e-bike.

Àrea geogràfica:

Pirineu fronterer entre Andorra i França

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 90%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges