Camporrells-Petit Peric-El Pam

Alçada màxima de la ruta:

2.690 metres

Descripció breu:

Amb aquesta ruta descobrirem uns indrets molt interessants de la comarca del Capcir: l’amagada zona de Camporrells i els dos cims que l’envolten, el Petit Peric i el Pam. El punt de sortida i arribada és l’estació d’esquí dels Angles. Iniciem la ruta seguint la llarga pista (uns 19 km.) passant per les runes de L’Esglesieta de Vallsera, revoltant el Roc de les Perxes Blanques i, per un bonic sender, resseguir la Serra de Maurí per acabar arribant per una pedregosa pista al refugi de Camporrells situat a la riba del bonic estany del Mig, als peus del Petit Peric. En aquest refugi guardat hi podrem fer avituallament. A partir d’aquí s’inicia per senders més o menys marcats i també pedalant per extenses zones de pastura l’aproximació a la base sud del Petit Peric. Si es segueix el track passareu per indrets amagats i de gran bellessa com l’estany de l’Herber. Un cop arribeu a la base del cim davant vostre veureu un senser força empinat i molt marcat que puja directe al cim. El primer tram el terreny és de pedra petita esmicolada en que caldrà una bona tècnica per superar-lo. Adverteixo que hi ha un tram del tot inciclable però que no és massa llarg. A mitja pujada el pendent s’aplana una mica i permet fer llaçades més amples que es poden fer pedalant fins el cim. Per que us feu una idea, jo vaig fer aproximadament un 75% pedalant i la resta empentant la bici. Per tant, abans de l’inici de l’ascensió cal valorar aquesta dada. Un cop dalt el cim les vistes són espectaculars. Al nord tota la clotada de Camporrells, a l’oest el Peric Gran, cap el sud la Bollosa i més a la dreta el massís del Carlit i finalment cap a l’est El Pam, el nostre proper objectiu. La baixada del cim és rapidíssima, en menys de 10 minuts tornem a ser a la base del cim. Ara seguim baixant per terrasses herbades amb algun petit llac com el de l’Ànec que deixem a la nostra dreta. Aviat, sense camí iniciem la pujada a El Pam que pugem sense cap dificultat atès que les àmplies zones herbades del seu vessant oest permet una pujada força plàcida. El Pam és un cim poc conegut i freqüentat però que ofereix per la seva situació unes extraordinàries panoràmiques. Deixem el seu pel seu vessant est, sense camí, i baixem per un altre llom herbat que va a buscar l’àmplia Coma del Pam on a mitja baixada ja trobem un corriol que ens porta fins a la cabana dels Pastors o del Roc dels Isards. Una cabana molt ben conservada. A partir d’aquí ja trobem les traces d’una precària pista que a mida que anem baixant es va fent més evident. A l’indret de Les Ganyades la deixem per seguir un marcat sender que ens porta fins a la pista del Solà de Vallsera. La seguim en baixada i aviat arribem al concorregut estany de Vallsera amb una zona de pic-nc i servei de bar. Per acabar només ens cal seguir l’estreta pista asfaltada que en pocs quilòmetres ens retorna a Els Angles. Són uns 40 km. i uns 1600 metres de desnivell. Tret de la pujada al Petit Peric, que us aconsello que la valoreu, la resta de la ruta és del tot ciclable i pel meu gust molt bonica.

Àrea geogràfica:

Capcir (Catalunya Nord)

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges