El Tuc d’Aubàs i el Tuc d’Arres

Alçada màxima de la ruta:

2.163 metres

Descripció breu:

Curta però intensa ruta per la carena fronterera de l’Aran amb França. El punt de sortida és el coll deth Portilhon. Els primers metres pugem per una bona pista que s’endinsa al bòsc d’Aubàs però molt aviat la deixem per seguir el sender que passa pel bonic indret deth Plan des Bruishes. El caminet puja fort i creua la pista varies vegades. Anem pujant per dins d’una frondosa avetosa fins que tornem a sortir a la pista, molt a prop dera cabana deth Cap deth Bòsc. A partir d’aquí seguim pujant per la pista fins arribar a l’abundosa font Picó de Bassa. Aconsello proveïr d’aigua doncs a dalt el el coll hi ha una altre font però a vegades no raja. Aquí a la font tornem a deixar la pista i seguim pujant pel sender marcat amb senyals grogues corresponent el PR local 115. Aviat arribem a l’ampli i verd Còth de Baretja. Impressionant panoràmica del massís de la Maladeta i muntanyes properes on destaquen el pic de la Mina i el Salvaguardia amb el pòrt de Benàs entremig. En el coll hi ha dues edificacions i un gran cóm. En èpoques estivals és freqüent trobar-hi força bestiar. Des de darrera la cabana iniciem la dura i llarga pujada cap el Tuc d’Aubàs. Els primers metres el camí és molt marcat però a mida que es va pujant aquest es va desdibuixant. Degut al pendent és aconsellable anar fent llaçades amples sense perdre de vista el llom de la muntanya. Pujarem 1,3 km. amb un desnivell d’uns 325 m. Sempre pedalant arribem al Tuc d’Aubàs (2073 m.). Al cim hi ha una fita fronterera. Gran panoràmica. Als nostres peus, cap el nord el Baish Aran amb els pobles de Bossòst i Les; cap el sud tot el cordal d’Era Entecada, cap a l’oest el massís de la Maladeta fins el Perdiguero i cap a l’est la muntanya d’Uishèra i la Bassa d’Arres. Ara seguim pedalant en lleugera baixada fins a un collet i seguim en direcció est fins assolir l’estret esperó de Era Trona d’Arres (2088 m.) que encara ofereix més bones panoràmiques sobre el Baish Aran. Refem el camí fins el coll anterior i ens dirigim cap el proper objectiu que és el Tuc d’Arres (2163 m.). Per assolir-lo trobarem un curt tram en que caldrà baixar de la bici però que no ofereix cap dificultat remarcable. Des d’aquest nou cim tenim una vista semblant als anteriors però hi podem observar amb més detall la llarga carena que en direcció sud es dirigeix cap el cim d’Era Entecada passant pels tucs de Campsaure i de Poilanèr. A partir d’aquest cim comencem a baixar per un fort pendent herbat seguint el llom de la carena. A mida que anem baixant es troben traces d’un corriol. Davant nostre tenim un panorama grandiós, tot el massís de la Maladeta. Baixem fins a trobar una petita zona de bedolls on el camí fa un gir a la dreta per anar a revolta la coma de Pala Barrada que revoltem sense perdre altura seguint els carreranys del bestiar. Aviat sortim de nou a les immediacions del Còth de Baretja altra vegada. Refem el camí de pujada fins a la font Picó de Bassa i iniciem el retorn al Portilhon ara seguint la bona pista forestal que baixa per dins d’un paisatge fresc i ombrívol per dins l’extensa avetosa del bòsc de’Aubàs. Ruta exclusivament per fer amb e-bike degut als forts pendents a superar. Aconsello fer-la en dies bens estables i amb absència de boira més que res pels pocs punts de referència a les parts altes i per no perdre`s les grans panoràmiques que ens ofereix la ruta.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 97%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges