El Comabona des de Saldes i retorn per Gresolet

.

Alçada màxima de la ruta:

2.545 metres

Descripció breu:

Interessant excursió pel vessant oriental de la Serra del Cadí pujant al cim del Comabona.
Sortim de Saldes i seguim la pista que dóna accés al mirador del Gresolet, als peus de les verticals parets del Pedraforca. Seguim per una bona pista fins al Colell i el coll de les Bassotes. En aquest punt deixem la pista i ens comencem a enfilar per les traces d’una antiga pista que fent diferents llaçades va guanyant alçada tot travessant el Prat Toixonés, Socarrat i Llong succesivament. Grans panoràmiques del vessant nord del Pedraforca.
Després de creuar el Prat Llong per un corriol molt marcat ens enfilem fins al llom de la Serra Pedregosa que la seguim més aviat planejant en direcció est. Creuem el Clot Palomar i ens dirigim fins el Pas dels Gosolans, important coll que comunica el Beguedà amb la Cerdanya. A pocs metres d’aquest coll trobem l’abundosa Font Tordera. Aquí és un bon lloc per fer un avituallament. Des de la font ens enfilem per terreny herbat fins assolir el cap de la serra molt a prop del cim Aguiló.
Per terreny fàcil baixem al coll de Comabona i finalment ens enfilem per un bon sender fins el cim. Grans i dilatades panoràmiques. Destaca als nostres peus les canals verticals de la cara nord de la serra del Cadí i més enllà la plana ceretana i el murallam pirinenc destacant la Tossa Plana de Lles i el Puigpedrós.
Un cop ben amarats de les panoràmiques es continua pel cap de la carena en direcció est fins assolir el coll de la Coma Bona. Un cop s’hi arriba es segueix un marcat corriol molt ben senyalitzat com a PR (marques blanques i verdes) amb balisses de fusta i fites de pedra que fa fàcil el seu seguiment. En el primer tram la clotada és ampla i fins hi tot amb alguna zona de prats. A mitja baixada el camí es redreça i baixa per un tram d’un quilòmetre que no és ciclable. Finalment el pendent es suavitza i es pot tornar a pujar a la bicicleta. El sender surt a la pista de les Bassotes entre el Coll de Torn i el Coll de Balma.
La seguim en baixada en direcció est fins arribar al Coll de Balma on trobem a la dreta la pista que, per una magnífica fageda, baixa fins el santuari de Gresolet, lloc molt escaient per fer-hi un altre avituallament.
Seguim baixant per una bona pista passant pel bonic Estret de Gresolet i finalment arribant de nou a Saldes.
Excursió dura i molt difícil sobretot pel tram de baixada de la Coma Bona que és del tot inciclable.
La resta presenta rampes força dures però amb una e-bike no presenten cap complicació.
Consideracions:
Cal estar en una bona forma física i tècnica per afrontar aquesta ruta.
Només és apta a partir de finals de maig i fins les primeres nevades a la tardor.
En cas de mal temps millor oblidar-ho. A les parts altes, la boira o les tempestes poden ser molt perilloses.

Àrea geogràfica:

Serra del Cadí

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 96%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Pujant el Comabona

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges