Montpuis-Auba-Artiga de Lin

Alçada màxima de la ruta:

2.276 metres

Descripció breu:

Aquesta és una ruta de grans contrastos. El primer tram de la ruta transcorre per uns indrets molt poc concorreguts, fins hi tot inhòspits, mentre que quan s’arriba a la vall de l’Artiga de Lin, a part d’un canvi radical del paisatge, la presència turística és molt remarcable.
Iniciem la ruta a Vielha i per un bon però costerut sender pugem fins a Casau. Passem pel mig del poble i anem a buscar l’antic camí que surt per la part alta del poble i que va paral·lel al barranc de Casau. Dura pujada per un camí que a trams és empedrat.
Sortim a mitja pujada de la pista deth Santet però aviat la tornem a deixar per endinsar-nos per un ben marcat camí al bonic i espès bòsc de Casau. Trobem un abeurador amb una font on recomano proveir d’aigua doncs no trobarem cap més font durant bona part del recorregut. Forta pujada que ens farà suar de valent fins sortir de nou a la pista que a partir d’ara ja no abandonarem fins arribar al petit collet on hi ha emplaçada la petit capella així com la cabana dels pastors.
Seguim pujant per darrera la cabana en direcció sud-oest i anem a pujar cap el fil de la carena. Anem carenejant amb alguns trams força pendents fins assolir el cim del Montpuis. Per la seva ubicació estratègica és un cim molt panoràmic als quatre vessants. A l’oest la carena dera Entecada i la Montjòia amb el teló de fons la Maladeta, al nord el Montcorbison i darrera seu el Montlude, a l’est el Mijaran i Naut Aran amb les muntanyes de Baquèria al fons i finalment al sud el cordal muntanyós que formen des del Sarrahèra fins el Malh des Pois, també conegut com la Forcanada.
A partir d’aquest cim iniciem una forta baixada sense camí per un vessant herbat i amb fort pendent. El track en aquest tram serà de gran utilitat. Quan fa una bona estona que fent llaçades anem perdent alçada, trobem un corriol travesser que seguim en direcció sud i que ens portarà fins al petit Estanhòt d’Auba situat a la capçalera d’aquesta verda vall secundària i als peus del Tuc del mateix nom. Estem en un indret molt solitari i força desconegut.
Ara anem a buscar el corriol que baixa pel mig dels prats i que es dirigeix a la cabana d’Auba. Está en bones condicions. A l’estiu serveix per emmagatzemar els sacs de sal per al bestiar.
Continuem baixant per les pales herbades fins arribar als Plans d’Auba una àmplia zona de pastures. En tot aquest tram el camí és molt poc definit i el track serà una bona ajuda.
Creuem el petit barranc i el camí es fa més evident i puja fins el petit collet molt proper a la cabana de Cortia que ens queda amagada a la nostra esquerra. Seguim pel camí més marcat que ara baixa fins al planell on hi ha emplaçada la cabana de Gausac, també en força bon estat.
A partir d’aquí el camí, que era molt evident i marcat, s’acaba i cal seguir ben bé les traces del track. Pel mig dels prats hem de perdre una mica d’altura fins arribar a una torrentera secundària on ens trobem amb un bon escull. Els aiguats de fa uns anys van provocar una important esllavissada que es va emportar el camí. Cal travessar com puguem aquesta torrentera per tornar a trobar el camí que ara es torna a fer ben evident malgrat estar en algun tram una mica embardissat. Aviat però trobem un sender molt ben marcat que procedent de Geles es dirigeix cap a les bordes de Soberado ja a la vall dera Artiga.
Fem una baixada llarga i molt ràpida en mig d’una frondosa avetosa fins que trobem una pista que la seguim en baixada fins arribar al fons de la vall del riu Joèu que creuem per un pont. La pista acaba al camí asfaltat dera Artiga molt a prop de l’aparcament principal d’aquesta vall.
Seguim aquest camí amunt tot passant pel costat de l’ermita dera Artiga de Lin, les Hònts deth Gressilhon, deixem a l’esquerra el desviament als Uelhs deth Joèu i finalment arribem al Pla dera Artiga, una important zona de pastures on hi ha emplaçat el refugi de nova construcció i en el que podem fer un avituallament.
Seguim pedalant per aquest magnífic indret en direcció al pla de l’esquerra amb unes bones panoràmiques sobre el Malh des Pois. Creuem el pònt des Garonetes i iniciem el corriol que baixa fins l’espectacular fenomen càrstic dels Uelhs deth Joèu, una espectacular cascada de l’aigua de la glacera de l’Aneto que procedent del Forat d’Aigualluts travessa soterràneament la muntanya.
A l’aparcament d’aquest indret iniciem un corriol que baixa pel costat del riu i que ens porta fins a la pista de Soberado per on ja hem passat.
A partir d’aquí fem una ràpida baixada pel camí principal fins arribar a la cruïlla del camí asfaltat dera Baricauba que seguim en pujada. És un camí preciós amb unes bones panoràmiques sobre els pobles del marge dret de la Garona com Vilamós, Arrós, Betlan, Mont, Montcorbau i Vilac.
Després de passar per l’àrea de pic-nic del Plan Batalhèr arribem al poble de Gausac on donem per acabada aquesta magnífica ruta.
És una ruta només per a ciclistes experimentats i amb una bona forma física i tècnica.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 98%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges