La Tossa Plana de Lles i l’estany de la Muga

Tossa Plana de Lles

Alçada màxima de la ruta:

2.905 metres

DescripciĂł breu:

Ruta circular que té com a punt de sortida i arribada el refugi de Cap de Rec.
Iniciem la ruta per un ben marcat sender que pel mig d’un bosc de pi negre ens porta fins els prats del Pradell amb el seu refugi. En aquest punt creuem la pista que es dirigeix als llacs de la Pera i iniciem la pujada a la Tossa Plana (cartell indicador). El primer tram Ă©s potser el mĂ©s complicat atès que el camĂ­, molt fressat, puja pel mig del bosc però estĂ  ple de pedres i graons que el fan molt poc ciclable. Arriba un moment (veure track) que s’abandona el camĂ­ i es puja per una de prats, mĂ©s oberta, clapejada de ginebrons, nerets i pins negres.
RĂ pidament arribem a l’ampli Pla de les Someres. Davant nostre podem albirar les fortes rampes que acaben al cim de la Tossa Plana.
Per seguir pujant cal decantar-se una mica cap a la dreta i anar pujant per un fort pendent aglevat fent llaçades força amples. Superat aquest primer tram, que Ă©s el mĂ©s pendent, llavors cal anar-se desviant cap a la dreta i ja un tros molt amunt girar cap a l’esquerra fins assolir l’Ă mplia base del cim de la Tossa Plana. Recomano seguir el track en tot aquest tram.
La vista des del cim Ă©s extraòrdinĂ ria. Als nostres peus, pel vessant nord ens queda la Vall del riu Madriu i al fons l’estany de l’Illa i el cim i port de MontmalĂşs. Cap a l’oest el pic de Setut i mĂ©s enllĂ  el Monturull i el Pic Negre de Claror. Cap a l’est l’allargassada serra de la Carbassa i la de Calm Colomer amb la Portella del Torer i els cims del Bony del Manyer nord i sud. MĂ©s enllĂ  treu el cap el PuigpedrĂłs.
Nosaltres seguim en direcciĂł nord a buscar la rĂ pida baixada cap a la Portalleta, amb alguns trams no ciclables. Un cop en aquesta collada deixem el camĂ­ que puja a la Tosseta de Vallcivera i, sense camĂ­, iniciem un flanqueix en direcciĂł est pel cordal que es dirigeix cap el cim de la Muga. A l’arribar a un collet mĂ©s baix ja veiem el llac de la Muga als nostres peus. Seguim baixant per terreny descompost fins que arribem a la vora del llac de la Muga. És un llac de dimensions mitjanes que no tĂ© desguĂ s.
A partir d’aquĂ­ ja trobem un camĂ­ ben marcat que va baixant per zona de prats. És força de bon baixar. Un tros mĂ©s avall, un cop creuat el riu Muga, el camĂ­ segueix planer per un tram força llarg el qual passa encaixat per blocs de pedra. Talment sembla com si tot aquest tram haguĂ©s estat antigament un canal d’aigua.
Finalment el camĂ­ baixa a trobar una pista de desemboscar que ens portarĂ  en poca estona de nou al refugi de Cap de Rec.
Excursió només recomanable per fer amb una e-bike atès els forts pendents que cal superar. Amb bona tècnica diria que és ciclable un 97%.
El consum ha estat d’uns 400 w.

Ă€rea geogrĂ fica:

Cerdanya

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 97%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

VĂ­deo de la ruta

Galeria d’imatges