La Tossa Plana de Lles i l’estany de la Muga

Tossa Plana de Lles

Alçada màxima de la ruta:

2.905 metres

Descripció breu:

Ruta circular que té com a punt de sortida i arribada el refugi de Cap de Rec.
Iniciem la ruta per un ben marcat sender que pel mig d’un bosc de pi negre ens porta fins els prats del Pradell amb el seu refugi. En aquest punt creuem la pista que es dirigeix als llacs de la Pera i iniciem la pujada a la Tossa Plana (cartell indicador). El primer tram és potser el més complicat atès que el camí, molt fressat, puja pel mig del bosc però està ple de pedres i graons que el fan molt poc ciclable. Arriba un moment (veure track) que s’abandona el camí i es puja per una de prats, més oberta, clapejada de ginebrons, nerets i pins negres.
Ràpidament arribem a l’ampli Pla de les Someres. Davant nostre podem albirar les fortes rampes que acaben al cim de la Tossa Plana.
Per seguir pujant cal decantar-se una mica cap a la dreta i anar pujant per un fort pendent aglevat fent llaçades força amples. Superat aquest primer tram, que és el més pendent, llavors cal anar-se desviant cap a la dreta i ja un tros molt amunt girar cap a l’esquerra fins assolir l’àmplia base del cim de la Tossa Plana. Recomano seguir el track en tot aquest tram.
La vista des del cim és extraòrdinària. Als nostres peus, pel vessant nord ens queda la Vall del riu Madriu i al fons l’estany de l’Illa i el cim i port de Montmalús. Cap a l’oest el pic de Setut i més enllà el Monturull i el Pic Negre de Claror. Cap a l’est l’allargassada serra de la Carbassa i la de Calm Colomer amb la Portella del Torer i els cims del Bony del Manyer nord i sud. Més enllà treu el cap el Puigpedrós.
Nosaltres seguim en direcció nord a buscar la ràpida baixada cap a la Portalleta, amb alguns trams no ciclables. Un cop en aquesta collada deixem el camí que puja a la Tosseta de Vallcivera i, sense camí, iniciem un flanqueix en direcció est pel cordal que es dirigeix cap el cim de la Muga. A l’arribar a un collet més baix ja veiem el llac de la Muga als nostres peus. Seguim baixant per terreny descompost fins que arribem a la vora del llac de la Muga. És un llac de dimensions mitjanes que no té desguàs.
A partir d’aquí ja trobem un camí ben marcat que va baixant per zona de prats. És força de bon baixar. Un tros més avall, un cop creuat el riu Muga, el camí segueix planer per un tram força llarg el qual passa encaixat per blocs de pedra. Talment sembla com si tot aquest tram hagués estat antigament un canal d’aigua.
Finalment el camí baixa a trobar una pista de desemboscar que ens portarà en poca estona de nou al refugi de Cap de Rec.
Excursió només recomanable per fer amb una e-bike atès els forts pendents que cal superar. Amb bona tècnica diria que és ciclable un 97%.
El consum ha estat d’uns 400 w.

Àrea geogràfica:

Cerdanya

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 97%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges

 

15 thoughts on “La Tossa Plana de Lles i l’estany de la Muga

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *