Panoràmiques des de Mijaran: Salient-Cròdos

Alçada màxima de la ruta:

2.267 metres

Descripció breu:

Panoràmica excursió per les muntanyes de la part central de la Val d’Aran. Excursió circular amb sortida i arribada a Gausac. La primera part de l’excursió és de pujada per la ben traçada pista que des de Vilac puja a les pastures de Salient i de la muntanya de Mont. A mitja pujada val la pena desviar-se per visitar un bonic mirador que hi ha a sobre Vielha. Un tros de pista més amunt es voreja el bonic Estanho de Vilac, situat en una arrecerada solana. Al seu costat hi ha una cabana i una font. Quan portem uns 15 km. la pista es comença a endinsar a l’amagada i molt bonica vall de Salient on al fons ens queda enfonsada la pleta amb la cabana. És un lloc idíl·lic. Revoltem aquesta clotada i travessem el jove riu Salient. Aconsello proveir d’aigua doncs a partir d’aquest punt ja no en trobarem més. Pujant suaument arribem a l’estanho des Cards situat sobre una gran balconada amb unes vistes espectaculars sobre tota la carena muntanyosa des del Montardo fins més enllà de la Maladeta. Espectacular!. Ara la pista planeja i fins hi tot baixa una mica hi passa per les cabanes del Coret de Mon i més enllà la de la Cova de la Guineu (Tuta dera Vop en aranès). A l’arribar a aquesta segona continuem per les traces d’una pista més secundària que baixa fins molt a prop de l’Estanh dera Solana. A partir d’aquí les traces de la pista van guanyant alçada serpentejant per una extensa zona de pastures fins assolir la Passada de Ròca Nera on finalment s’acaben. Es tracta d’un ampli coll que separa els cims del Cap de Cròdos a l’est i el Tuc de Guilhèm a l’oest. Seguim gaudint de grans panoràmiques. A partir d’aquí iniciem un descens vertiginós, amb trams força aeris però per un sender molt ben traçat i alhora molt clar de seguir. En el primer tram de la baixada fem una llarga diagonal fins situar-nos al vessant sud del Cap de Cròdos. De fet aquesta zona de pastures es coneix com Es Cròdos. Un cop dins de la clotada el sender pren la direcció sud i ben aviat s’inicia un llarg tram de camí en zig-zag que perd altura ràpidament. És el tram de l’excursió més espectacular però també més exposat. Molt de compte en aquest tram. Finalment el camí es comença a endinsar en un bosc de pi roig i avet que en alguns trams està encatifat de falgueres. Després d’una bona estona de baixada el camí surt a una pista on hi trobem un abeurador i una petita àrea de picnic. Creuem la pista dues vegades i seguint el camí vell arribem al bonic poble de Montcorbau (recomano visitar els safaretjos i la font situats en una bonica porxada). Al mig del poble agafem el camí vell que ens ha de portar el proper poble de Mont (pal indicador). Per un bon sender hi arribem en poca estona. Un cop a Mont continuem baixant per un camí ben senyalitzat fins arribar a Vilac que travessem pel mig fins a trobar la bonica església de Sant Fèlix que bé val una aturada per contemplar-la. Ara seguim baixada per la carretera que dóna accés al poble fins que arribem a la rotonda de la carretera general, ja al fons de la vall. La creuem i per un caminet paral·lel creuem el riu Garona pel pònt de Beussa. Immediatament després trobem un pal indicador que és l’inici del sender que paral·lel al riu ens portarà a l’entrada del poble de Gausac. Ara només caldrà superar el costerut carrèr Major i haurem acabat aquesta magnífica excursió, potser una de les més panoràmiques que es poden fer per aquests tocoms. Com a orientació amb les nostres e-bikes hem esmerçat uns 500 v. aproximadament. Ara bé agafeu-vos aquesta dada només a títol orientatiu.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 100%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges