Montmalús-Portella Blanca-Pic Negre d’Envalira

Montmalús

Alçada màxima de la ruta:

2.818 metres

Descripció breu:

Curta però duríssima ruta d’alta muntanya en la que la ciclabilitat és una mica baixa.
El punt de sortida és dalt del port d’Envalira. D’aquest punt per bones pistes baixem cap a les pistes de Grau Roig des d’on iniciem la pujada a la Collada de Montmalús. Fins a la base del port és força ciclable però el darrer tram és del tot inciclable. La baixada cap als estanys de Montmalús és força bonica. Destaco el refugi lliure al costat del llac. Es troba en molt bones condicions i molt net.
Visitats els llacs per un sender amb algun pas una mica tècnic, es baixa fins al fons de la vall de Vallcivera on entronquem amb el sender que segueix la vall i que coincideix amb el GR-11. Un tros més avall nosaltres hem baixat pel sender de la riba dreta del barranc que és més ciclable que el de l’esquerra, que és per on baixa el GR-11.
Arribem al final de la vall i trobem el sender que puja de la vall de la Llosa. El seguim en direcció nord i aviat arribem a la curiosa barraca dels Esparvers. Seguim pujant vall amunt i ens topem amb un tram pedregós que ens fa baixar de la bici. Estem a l’estret que es coneix amb el nom del Pas dels Rabadans.
Aviat la vall es torna a obrir i aviat encarem la pujada a la Portella Blanca que assolim seguint el camí que puja per un pendent herbat tot fent àmplies llaçades.
Passada la Portella Blanca voregem sense perdre altura l’inici de la vall de Campcardós i anem a pujar a l’estany de les Passaderes i seguidament pugem al Port de Fontnegra amb un curt tram inciclable. Un cop dalt del port iniciem la pujada al Pic Negre d’Envalira. Un bonic i fàcil corriol ens porta fins al coll que separa els dos pics homònims. Nosaltres hem pujat al pic nord. Tret dels darrers metres és ciclable gairabé fins el cim. Grans panoràmiques sobre el Pas de la Casa i la vesant de les pistes de Granvalira.
Refem el camí fins el port de Fontnegra i baixem per un terreny pedregós i gens ciclable fins el Coll dels Isards i per terreny semblant fins arribar a les pistes d’esquí del Pas de la Casa. Un cop hi arribem baixem a buscar la carretera que ens portarà de nou al Port d’Envalira on acabarem aquesta ruta.
Consideracions: És una ruta molt difícil atès que hi ha trams molt complicats. Sense una e-bike no recomano fer-la doncs cal superar rampes molt dretes. Si no es té una bona forma física i un bon nivell de conducció per alta muntanya millor oblidar-se d’aquesta ruta.
Ara bé si us agrada l’alta muntanya i esteu disposats a suar la cansalada, la ruta us recocompensarà amb uns paisatges espectaculars.

Àrea geogràfica:

Pirineu català, andorrà i francès

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 85%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges