Bellmunt-Salt del Molí-Puigsacalm

Alçada màxima de la ruta:

1.514 metres

Descripció breu:

Ruta circular que té com a punt de sortida Vidrà. Anem per carretera fins el proper coll de Vidrà on la deixem per seguir per una bona pista, que coincideix amb el GR-3, fins el coll de I-erea-de-massa ja a la base nord del penyal del Bellmunt. Hi pugem per un bonic camí de ferradura que guanya alçada pel mig d’una bonica fageda i que, tret d’algun curt tram, és força ciclable. Un cop al santuari de Bellmunt va la pena pujar al mirador des d’on tenim tenim unes grans panoràmiques als quatre vents. Destaquen les vistes nord amb tot el Pirineu i la sud amb la plana d’Osona i el Montseny. Deixem el santuari baixant per les escales que ens porten a la pista asfaltada. La seguim en baixada un s centenars de metres fins que en una corba pronunciada la deixem per seguir un corriol senyalitzat amb marques de PR (PR C-45). El primer tram baixa suaument per la carena però aviat, després de passar una porta, baixa decididament pel mig d’una magnífica fageda fins trobar una pista secundària que ens portarà fins al fons del Sot de Bellmunt. Deixem el mas de La Vall a la nostra dreta i aviat iniciem un sender que ens porta a la curiosa roca dels Degollats, una massa de pedra tosca amb boniques formes. Seguim pel corriol que amb pujades i baixades va recorrent l’engorjat del riu Ges aigües amunt fins baixar a creuar-lo en el espectacular indret del Salt del Molí del Salt. Aquí val la pena dedicar-hi una estona per contemplar l’espectacle que ens ofereix el salt de l’aigua. Cal advertir que aquest punt en cas de que el riu baixi crescut pot ser un problema per creuar-lo malgrat que hi ha unes passeres per fer-ho. Visitat aquest bonic indret el camí surt del clot per un camí de ferradura amb alguns graons fàcils de passar. Seguim pedalant prop de la llera del riu per un bonic corriol ara pel vessant esquerra (en funció de la direcció de l’aigua) i aviat arribem al pont de Salgueda, un bell pont d’una arcada sobre el riu Ges. El creuem i continuem seguint el riu ara per l’altre llera. Aviat, prop de les runes del Molí Nou, tornem a creuar-lo en aquest cas de gual. Trobem un bon camí que cada cop es fa més ample i que ens porta a la pista de Sant Bartomeu. És una pista important i llarga que puja suaument seguint la bonica vall de Sant Bartomeu, força ombrívola i fesca. Quan arribem a la capçalera de la vall trobem la planúria on hi ha emplaçada l’esvelta ermita de Sant Bartomeu de Covildases i el mas del mateix nom. Seguim pujant per una bona pista fins que en una corba l’abandonem per seguir-ne una de secundària que ens portarà fins el bonic indret de la font Tornadissa amb un faig monunental al seu costat. Dir que el darrer tram abans d’arribar-hi és per un fàcil sender. Deixem la font i per una curta rampa sortim a la zona de prats del Ras del Manter. Passem pel Collet del Ferrer i tot seguit passem una porta que ens introdueix a la fageda de Clivillers als peus del Puigsacalm al que assolim sense cap complicació fent algunes llaçades pel mig de la fageda. El Puigsacalm per la seva situació és un magnífic mirador sobre la Vall d’en Bas cal el sud i de tot el pirineu oriental cap el nord, sobretot des del Puigmal fins el Canigó. Deixem el cim i tot carenejant ens arribem fins al coll del Puig dels Llops des d’on iniciem un flanqueix en direcció oest pel mig de l’extensa fageda del Puigsacalm. Aquest tram, malgrat que hi ha un petit sender, és una mica perdedor. Cal posar atenció a les marques del GPS per no perdre’s pel mig d’aquesta extensa fageda. El sender surt a una antiga pista de desemboscar que perd altura ràpidament i que passant per diferents raconades ens porta a l’extens Pla Traver on hi ha el mas del mateix nom. A partir d’aquí ja per bones pistes i per un tram asfaltat passant pel coll del Pla Traver i pel bonic llogarret de Ciuret arribarem de nou a Vidrà. En definitiva, és una ruta molt completa per aquells qui els agradi pedalar per corriols tècnics i descobrir indrets i raconades de gran bellessa. Nosaltres hi hem esmerçar un consum d’uns 550w. encara que aquesta dada és molt subjectiva.

Àrea geogràfica:

Serres de Bellmunt, Puigsacalm i Vall del Ges

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 98%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges