El Roc Colom i el Costabona

Roc Colom

Alçada màxima de la ruta:

2.506 metres

Descripció breu:

Curta però intensa ruta d’alta muntanya per la carena fronterera del Ripollès.
Iniciem la ruta a l’aparcament de l’estació d’esquí de Vallter 2000. Per darrera les edificacions trobem un molt ben marcat sender que s’encara cap el Clot de la Portella.
A mitja pujada trobarem un curt tram pedregós que ens obliga a baixar de la bicicleta (és l’únic amb tota la ruta). Superat aquest escull pugem les darreres rampes herbades fins arribar a l’àmplia Portella de Morens. Trobem les marques del GR11-6.
Deixem el sender per on segueix el GR i ens enfilem sense camí cap al cim que veiem al davant, a la nostra dreta. Sense complicacions assolim el primer cim, el Pic de Coma Ermada (2496 m.). Grans panoràmiques sobre el cercle d’Ulldeter amb el Gra de Fajol i el Bastiments al fons.
Seguim carenajant fàcilment i aviat arribem al segon cim, el Pic de la Llosa (2504 m.).
Baixem pels erms del Camp Magre, deixant a la nostra dreta el cap de les Roques Blanques i baixem fins a la Portella de Concròs on tornem a trobar el camí principal amb les marques del GR.
Des de la Portella, seguint les marques del GR, ens enfilem superant algunes rampes una mica dures però ciclables fins al cim que tenim davant nostre, el Roc Colom (2506 m.). És el sostre de la ruta. És un cim molt panoràmic. Cap el nord-est marxa la carena de les Esquerdes de Rojà amb el Canigó al fons. Cap a l’est ja albirem el Costabona, el proper objectiu.
Deixem el Roc Colom seguint les marques del GR i comencen a perdre altura en direcció sud-est tot revoltant l’àmplia Coma del Tec. Aquest important riu francès neix a pocs metres d’on ens trobem. Poc a poc anem perdent altura i aviat arribem al Coll del Pal. Important coll de muntanya on hi conflueixen diversos camins. A partir d’aquí el GR baixa directament al refugi Costabona que ens queda en direcció sud. Nosaltres seguim en direcció est iniciant la llarga i dura pujada al Costabona. A mitja pujada deixem el camí i anem pujant pels aglevats que són de més bon pedalar. Sense baixar de la bici assolim el cim del Costabona (2465 m.). És el cim més emblemàtic d’aquestes contrades malgrat no ser el més alt. Les panoràmiques que ofereix són excel·lents pels quatre punts cardinals.
A partir d’aquí iniciem una vertiginosa i llarga baixada vers la Collada Fonda. Cal anar molt en compte i ser prudent doncs el pendent és molt acusat.
A mitja baixada trobem l’enforc amb el sender que ve del refugi i recuperem les marques del GR. Amb mitja hora arribarem a la Collada Fonda per on passa la pista forestal que comunica Setcases amb Espinavell. La creuem i anem a buscar una pista secundària que queda sota mateix del coll i que està barrada al pas de vehícles motoritzats.
La seguim durant uns cinc quilòmetres. Després de passar per la part superior del Pla de Lliens s’acaba. El camí es converteix en un magnífic sender que baixa per dins d’un bosc de pi negre i que ens fa perdre altura ràpidament. Aquest tram coincideix amb el GR11 que uneix les poblacions de Setcases i Molló.
Finalment arribem al fons de la vall. Creuem el Ter per un pont i entrem a la bonica població de Setcases on trobarem tot tipus de serveis.
És una excursió molt recomanable sempre que el temps sigui favorable i la preparació física sigui l’adequada. Si compliu aquests requisits de ben segur que gaudireu d’una magnífica sortida d’alta muntanya.

Àrea geogràfica:

Vallter-Setcases

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 99%

Dificultat:

Vermella

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Descarrega el track de la ruta

Galeria d’imatges

 
Failed to get data. Error:
The provided ID does not match any albums.