Estanh de Montoliu-Tuc der Òme-Mines de Liat

Alçada màxima de la ruta:

2.730 metres

Descripció breu:

Gran ruta d’alta muntanya per un dels indrets més poc coneguts de l’Aran.
Comencem a pedalar des del petit aparcament que trobarem a la pista de Bagergue a Liat a l’altura de les mines deth Plan de Tor. Iniciem la pujada al Lac de Montoliu seguint una antiga pista que en el seu primer tram està força desdibuixada i en algun punt fins hi tot és una mica perillosa. Superat aquest primer tram s’arriba a la Coma de Montoliu, un ampli pla herbat on la pista fa una gran llaçada per guanyar alçada. Sense més complicacions arribem al bonic i fotogènic Lac de Montoliu situat a la falda sud del Maubèrme i de les mines i pòrt d’Urets. Seguim pujant per l’antiga pista que que ens porta fins el Còth de Montoliu. Ara canviem de vessant. Seguim direcció est encara un curt tram per les traces de la pista fins que s’acaba. A la nostra dreta ens queda l’ampla i verda vall de Vernatar. Nosaltres però ens decantem cap a l’esquerra i pedalem seguint un corriol que voreja el vessant est del Tuc de Montoliu i la Colhada Nera. Aviat ens apareixerà l’Estanh Nere deth Horcalh. Passarem arran de les seves aigues que tenen el color d’un blau intens. Ara davallem per una valleta secundària i aviat trobarem restes d’antigues explotacions mineres. Corresponen a la part més alta de les mines deth Horcalh. Seguim pedalant per les traces d’un antic camí carreter molt desdibuixat. Cal prestar atenció i seguir el que està situat més amunt. Aquest camí ens portarà al llom de l’allargat Sarrat Blanc. A partir d’aquí comença una llarga però molt bonica pujada pel llom d’aquesta serra fins assolir el cim del Tuc der Òme. Amb una e-bike és tot ciclable tret d’uns 50 metres prop del cim. Les panoràmiques que ens ofereix aquest cim són excel·lents als quatre vents. En destaco la vista sobre el Maubèrme, el Malh de Bolard i les planúries franceses de l’Arieja.
Un cop amarats d’aquestes panoràmiques iniciem la baixada directa cap el pòrt d’Urets.
Els primers metres no són ciclables però aviat podrem baixar pedalant fins el propi port on trobarem un curiós refugi de petites dimensions però molt ben conservat i net.
Ara seguim pedalant per un molt trepitjat sender que voreja els vessants sud i oest del Maubèrme. Poc a poc anem perdent altura. Passem per la vora dels estanhets de Maubèrme i finalment arribem als Rasos de Liat on podrem admirar la gran dolina que forma el Horat der Unhòla. Seguint les traces d’una antiga pista arribem tot seguit a la vora del gran estanh Long de Liat que té una illa al mig.
Refem uns metres i ens disposem a pujar pel mig de comes herbades i seguint les traces d’un sender cap el Còth de Güerri. Abans d’arribar-hi trobarem les restes de l’antic telefèric de les mines de Liat que baixava el material al bocard de la població de Pontaut, al costat del Garona. Tenia una longitud d’uns 15 km amb una estació d’angle a mig camí.
Un cop arribem al Còth de Güerri trobem el camí principal que comunicava la Val de Toran amb les mines de Liat. El seguim en direcció sud i de seguida comencem a trobar les restes de les mines i les edificacions minaires. Val la pena perdre una mica de temps i visitar aquest indret tan peculiar.
A l’arribar a les edificacions deixem el camí principal i baixem a tocar les aigües del bonic estany de Pica Palomera i ens enfilem per un ampli llom herbat fins assolir el Còth dera ansa dera Caudèra que ens comunica amb una amagada vall secundària on hi havia les mines de Era Reparadora. Trobarem un curt tram no ciclable però aviat un molt deteriorat camí ens permetrà baixar sobre la bicicleta fins arribar al fons de la vall a l’extrem del gran Pla deth Pas Estret. Passarem pel costat del petit estanh deth Tor i tot seguit ja trobarem la pista principal que seguirem en direcció sud i amb 1 km. arribarem de nou al punt de sortida.
Pel meu gust una de les millors rutes que es poden fer per aquesta zona tan poc coneguda de l’Aran. Amb una e-bike i amb una bona preparació física es pot dir que és ciclable entre un 96 i un 99%. És clar que això dependrà de com trobem el terreny i de les habilitat de cada ciclista.
Els camins són força evidents. Potser el tram més perdedor és a l’indret de Era Reparadora. En aquest tram el track serà de gran ajut.
Si us agrada l’alta muntanya i voleu gaudir de panoràmiques excepcionals, aquesta és una bona ruta.

Àrea geogràfica:

Val d’Aran

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 98%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges