Ribes-Balandrau-Pic de la Fossa del Gegant-Núria

Fossa del Gegant

Alçada màxima de la ruta:

2.808 metres

Descripció breu:

Duríssima i llarga ruta d’alta muntanya que té com a punt de sortida i arribada la població de Ribes de Freser.
Es comença pujant per una llarga pista en força bon estat fins a la Collada de Pardines on s’abandona i es segueix pujant per les traces d’una antiga pista que voreja el Puig Cerverís i per la Serra de la Canya s’apropa a la base sudoest del Pic del Balandrau al que s’hi arriba després de superar unes duríssimes rampes herbades. Es deixa aquest cim i per un bon corriol es baixa ràpidament fins a la Collada dels Tres Pics. Seguim baixant per un molt ben marcat camí en direcció al fons de la vall de Coma de Vaca on hi ha el refugi del mateix nom. Deixem el refugi al fons a l’esquerra i iniciem la pujada per la llarga Coma de Freser amb algun punt una mica complicat. Quan arribem a l’alçada d’un antic pluviòmetre abandonem les traces del camí (marcat com a GR) i ens enfilem pels pendrents herbats del vessant est fins anar a trobar el molt trepitjat sender que comunica Vallter amb Núria. Entronquem amb aquest camí bastant a prop del Coll de la Marrana que ens queda una mica amagat a la nostra esquena.
A partir d’aquest punt iniciem la pujada a la llarga Coma de Tirapits. No seguim el camí perquè presenta alguna dificultat i pugem pel mig de les àmplies zones herbades que queden a l’esquerra del camí. Al fons d’aquesta vall passem pel costat de la curiosa barraca de Tirapits que fa les funcions de refugi. Des d’aquesta barraca de pedra iniciem la pujada transversal al coll de Tirapits que assolim sense massa dificultat.
Un cop assolit aquest coll ens espera la part de la ruta més panoràmica i fàcil. Passem pel Coll de la Vaca que ens ofereig unes magnífiques vistes del Cercle de Carançà al seu vessant nord, tot seguit baixem a l’ampli Coll de Carançà i per una fàcil pujada assolim el punt més alt de la ruta, el Pic de la Fossa del Gegant que es troba a tocar del Coll de Noucreus. Des d’aquest coll fem una ràpida baixada per un ben marcat camí fins arribar al santuari de Núria. Des del santuari seguim pel camí que es dirigeix a la collada de Fontalba. Aquest tram de camí ens va sorprendre pel seu mal estat. Té molts trams inciclables i és el tram més lleig de tot l’itinerari. Un cop a Fontalba una rapidíssima baixada primer per una pista en molt bon estat fins a Queralbs i finalment per carretera fins a Ribes de Freser ens retorna al punt de sortida.
Nosaltres vàrem tardar 12 hores en fer aquesta ruta de més de 60 km. i de més de 3000 metres de desnivell acumulat.
Veient aquestes dades és evident que és una ruta només apta per ciclistes molt preparats físicament i que, a més, tinguin una bona experiència a l’alta muntanya.
Nosaltres la vàrem fer amb e-bikes i el consum va estar a l’entorn dels 900w.

Àrea geogràfica:

Vall de Ribes-Núria

Ciclabilitat:

Ciclabilitat 95%

Dificultat:

Negra

Briefing de la ruta

Vídeo de la ruta

Galeria d’imatges